Et helt år med Bælgfrugtspartnerskabet

Februar 2025, Af Thomas Andersen Ryan

150 aktører mødtes onsdag d. 5. februar i Christiansborgs fællessal for at fejre Bælgfrugtspartnerskabets første år. Det var en dag fyldt med spændende debat, inspirerende taler og mange velfortjente klapsalver. Der er nemlig rigtig meget at fejre efter bare 1 år. Der er kommet 75 partnere, 27 har sat forpligtende målsætninger og hele værdikæden kan tydeligt vise at de rykker på sig, eksperimenterer og puster deres gode energi i bælgfrugter. Det var en en dag der cementerede det danske erhvervs - og flere politikeres - velvilje over for bælgfrugter.

Årsmødet blev indledt med en velkomst fra moderator Laura McWilliam Hoffmann, udviklingsdirektør i Frej, som satte scenen for dagens program og tema: bælgfrugternes voksende betydning i danskernes kost og i den grønne omstilling.

Christina Tønner Jensen, projektleder i Bælgfrugtspartnerskabet, præsenterede en ny befolkningsundersøgelse, der gav et aktuelt billede af danskernes forhold til bælgfrugter – både holdninger, vaner og barrierer.

Dagens medvært, Ida Auken fra Socialdemokratiet, holdt tale og delte sine perspektiver på, hvordan bælgfrugter kan spille en vigtig rolle i fremtidens klima- og fødevarepolitik.

Herefter delte fem af partnerskabets aktører deres erfaringer og målsætninger i arbejdet med at få flere bælgfrugter ind i danskernes dagligdag. De gav indblik i både udfordringer og løsninger, som har formet deres rejse.

Deltagerne fik også mulighed for at smage på innovative bælgfrugtsnacks fra ISS, Comwell, Tempty og MATR Foods, som viste, hvordan bælgfrugter kan anvendes på nye og kreative måder i moderne madlavning.

Jacob Jensen, minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, holdt tale og gav sit bud på, hvilken rolle bælgfrugter kan spille i fremtidens fødevarepolitik og den grønne omstilling.

Afslutningsvis bød dagen på tre paneldebatter. Den første handlede om, hvordan kostråd og bælgfrugter kan finde vej til de offentlige køkkener og bruges som løftestang til en sundere og mere klimavenlig kost. Den anden debat satte fokus på kokkeelevernes rolle i den grønne madrevolution og de benspænd, de møder. Den tredje og sidste debat tog fat på, hvordan kostrådene kan integreres bedre i politiske indsatser, blandt andet gennem offentlige måltider.