De første målsætninger er sat

Oktober 2024, af Christina Tønner Jensen

Når du er med i Bælgfrugtspartnerskabet, har du som forandringspartner forpligtet din organisation til at sætte mål for arbejdet med bælgfrugter. Som videnspartner har du forpligtet dig til at være sparringspartner og understøtte indsatser med din viden. Videnspartnere er velkommen til også at sætte mål for deres arbejde med bælgfrugter, men det er ikke et krav. Der skal sættes et mål for 2026 og et mål for 2030.

Nu er de første 13 målsætninger sat!

Billede fra Hello Kitchen

Det er første gang, at vi ser aktører på tværs af værdikæden forpligte sig til en fælles opgave, nemlig 100 g bælgfrugter på danskernes tallerken. Det er vi stolte af!

Målsætningerne ser forskellige ud, alt efter hvor i værdikæden parterne befinder sig. De første partnere der har sat mål for deres arbejde med bælgfrugter er:

  • Hello Kitchen

  • Dava Foods

  • CONTEMPEHRARY

  • Plantebaseret Videnscenter 

  • Aarhus Kommune

  • Fru Hansens Kælder

  • ISS Danmark A/S

  • Danish Quinoa Group F.M.B.A

  • Foodture Aps

  • Audu by Planet Dairy

  • Aarstiderne

  • Økologisk Landsforening

  • Dansk Vegetarisk forening

Sådan ser målsætningerne ud

Alle spiller deres rolle uanset om det er mål der kan rykke på flere nye produkter, flere serveringer eller flere målrettede projekter med bælgfrugter. Her finder du 3 eksempler, fra tre meget forskellige partnere:

Foodture som producerer og sælger tempeh lavet af økologiske, bæredygtige & nordiske bælgfrugter viser vejen med disse ambitiøse mål:

2026: Vi vil udvikle 3 nye convenience- og detailprodukter med bælgfrugter inden 2026

2030: Vi ønsker at bruge minimum 4 forskellige slags bælgfrugter inden 2030.

ISS Danmark, der også sidder i styregruppen, har fokuseret på servering i deres kantiner:


2026: 40 gram bælgfrugter pr. gæst i de tilbudte måltider

2030: Et måltid med den anbefalede daglige mængde på 100 gram og gennemsnit på 60 - 70 gram bælgfrugter pr gæst

Hello Kitchen der laver madkurser og madevents der styrker sundhed, fællesskab, maddannelse og madglæde har sat følgende mål:


2026: Vi vil udvikle 15 nye opskrifter til vores koncepter og inkorporerer dem i vores madlavningsaktiviteter.

2030: Vi vil udvikle en klimavenlig køkkenskole for familier, der inspirerer og motiverer til flere bælgfrugter - og som andre aktører, fx kommuner, vil samarbejde omkring.

Hvis ikke dette kan skubbe gang i hele sektoren, så ved vi ikke hvad kan. Vi glæder os utrolig meget til at følge med og hjælpe alle godt på vej med at få sat målsætninger og få lavet en handlingsplan. Sammen skal vi nok nå de 100 gram!